HTML

khívától keletre

"Ejha!" - Frei Tamás

"Tyű!" - Vujity Tvrtko

"Aszta!" - Chrudinák Alajos

"Fúúúú!" - Kepes András

Szerinted hova menjünk legközelebb? Tippeket, trükköket, tanácsokat és gyakorlatilag bármi hasznos egyebet küldj nekünk a khivatolkeletreKUKACgmail.com cimre!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

linkblog

Érdekes adatok a világról

2008.09.17. 11:35 |  imecs + bede

Tizenkét hónap alatt nem csak a felkeresett országokról egyenként, hanem a világról úgy általában is tanultunk néhány roppant érdekes dolgot. Nevezetesen az alábbiakat.

- Mindig minden két órával tovább tart. Ha eleve tíz óránál hosszabb időt mondtak, akkor meg hárommal.
- Az emberiség a világon mindenhol perverz vágyat érez arra, hogy a környék buszmegállóit az adott régióra jellemző népművészeti motívumokkal díszítse. Soha nem feledjük el például a Biskek és az Issyk Kul-tó között látott, óriási kirgiz süveget idéző megállót.
- Minél több jó hírrel kezdődik egy adott országban az esti tévéhíradó, annál mocskosabb az ott uralkodó diktatúra.
- Ami a nyolcvanas években a világ szerencsétlen vidékein élő fiataloknak a heavy metal volt, az ma már egyértelműen a hiphop. Hogy burmai és tádzsik kamaszok ma már nem birminghami munkáskölykök, hanem brooklyni kispályás bűnözők akarnak lenni, az valószínűleg beláthatatlan változásokat fog elindítani a világban, a pontos végkifejlettel kapcsolatban azonban sajnos még tippjeink sincsenek.
- A harmadik világ utóbbi száz évének története dióhéjban a következő. Előbb a bennszülöttek vért és verejtéket nem kímélve levetik a gyarmati rabigát, majd vért és verejtéket szintén nem kímélve megpróbálnak úgy élni, mint egykori gyarmatosítóik. Csak az előbbi feladatot tudják sikeresen elvégezni.
 

Egy év alatt sok Lonely Planet-kötethez volt szerencsénk, így viszonylag profin tudunk már az útikönyvek sorai közt olvasni. Itt van néhány – létező LP-művekből vett – példa, és hogy valójában mit is akarnak ezek jelenteni.

„Deservedly popular with the backpacer set“ – Iszonyú koszos az egész.
„Friendly staff“ – Lehetetlen úgy elkérni a kulcsot a recepción, hogy ne kelljen valamelyik fárasztó alkalmazottal negyed órán át beszélgetni David Beckhamről.
„Enthusiastic manager“ – A szállás tulajdonosa a szobád ajtaját is rád töri, amíg nem fizetsz be az általa működtetett utazási iroda valamelyik programjára.
„The place is crumbling a bit around the edges“ – Még a gyarmati időkben egyszer volt egy felújítás, ma már a plafon is hiányzik több darabon.
„Rooms catch some traffic noise“ – Nem lehet a szobákban aludni.
„Rooms from 10 USD“ – Ha nagyon kitartóan alkudozol, és legalább három éjszakát kifizetsz előre, a legvacakabb szobát talán megkaphatod napi 15 dollárért.
„Unconcerned with the tourist dollar“ – Az egész szigeten nem fogsz olyan embert találni, aki hajlandó lenne neked vacsorát főzni. Még sok pénzért sem.
„Four-poster bed“ – Valamiért a Lonely Planet szerzői azt képzelik, hogy ez a luxus netovábbja, és minden egyes nyomorult szállásnál, amiben van egy baldachinos ágy, ezt igyekeznek ki is emelni.
„Police are excellent at sniffing out spliffs“ – Az rendben van, hülyegyerek, hogy füvet szívni jöttél Délkelet-Ázsiába, de próbáld megérteni, hogy még itt is vannak városok, ahol nem jó ötlet az utcán pöfékelni.
„Best-kept secret“ – Beleírtuk a Lonely Planetbe, úgyhogy még csak százhúszezren tudnak róla.

- A világ népeinek gasztronómiai kultúrája ugyan borzasztó széles skálán mozog, ám a földkerekség összes pottyantós budijában mégis teljesen ugyanolyan szag van.
- Az emberiség már sok nagyon bonyolult kérdésre megtalálta a választ, a szúnyogok ellen azonban nem csak a háborúban állunk vesztésre, hanem csatát sem nagyon tudtunk még nyerni.
- Fehér emberként a legegyszerűbben úgy tudod magad megkedveltetni valami szerencsétlen ország bennszülötteivel, ha adsz pénzt a buszon kéregető koldusnak.
- Európából ez nem látszik, mert nagyon messze vagyunk, de Ausztráliában a legszebb angolszász hagyományoknak megfelelően borzasztó sok az irtózatos tahó.
- Minél fejletlenebb és szegényebb egy ország, bankkártyával rendelkező polgárai annál több ideig szeretnek bankautomaták előtt ácsorogni és elmélyülve nyomogatni a gombokat.
- Minél fejletlenebb és szegényebb egy ország, jómódúbb polgárai annál kevésbé hajlandóak saját poggyászukat leemelni a repülőtéri futószalagról. Tehát hordárnak ilyen helyen érdemes lenni.
- A világ még érdekes pontjain sok helyi integet és ordibál vadul a maroknyi, hulla fáradt turistának. Az unalmas vidékeken sok turista integet és ordibál vadul a hulla fáradt bennszülötteknek.
- Az ember nem csak társas lény, hanem röghöz kötött is, és kifejezetten rosszul érzi magát, ha már a harmadik egymást követő éjszakán kell más és más helyen aludnia. Nincs az a pénz, amiért mi hajlandóak lennénk egy nomád törzshöz csatlakozni.
- A munka a legunalmasabb és legkispolgáribb tevékenység a világon. Menekülj előle!
- Az utazás szebbé, fiatalosabbá, kisportoltabbá, soványabbá, okosabbá, nyugodtabbá, tájékozottabbá, egészségesebbé és boldogabbá tesz. Valamint megtanít jobban bánni a pénzzel.

komment

Címkék: érdekes adatok

süti beállítások módosítása